جلسه دفاع از پایان نامه: آقای مصطفی حسینی: مهندسی فرآیند

خلاصه خبر: مدل سازی ترمودینامیکی و محاسبات تعادلات فازی مایع-مایع سامانه های حاوی نفت/آب نمک/سورفکتانت- با کاربرد در ازدیاد برداشت مخازن

• عنوان: مدل سازی ترمودینامیکی و محاسبات تعادلات فازی مایع-مایع سامانه های حاوی نفت/آب نمک/سورفکتانت- با کاربرد در ازدیاد برداشت مخازن
  • ارائه‌کننده: مصطفی حسینی
  • استاد راهنما: دکتر علی حق¬طلب
  • استاد ناظر داخلی اول: دکتر امیرحسین سعیدی دهاقانی
  • استاد ناظر خارجی اول: دکتر فرزانه فیضی (دانشگاه علم و صنعت)
  • مکان: دانشکده مهندسی برق، کلاس p3
  • تاریخ: 2 بهمن 1397
  • ساعت: 15:00

چکیدهبا توجه به کاهش تولید نفت از طریق برداشت اولیه در چند سال گذشته، فرآیندهای ازدیاد برداشت نفت برای تامین تقاضای انرژی در سال های آینده توسعه داده شده اند. فرایند¬های ازدیاد برداشت نفت به روش¬های مختلفی مانند تزریق آب و گاز تقسیم می¬شوند، از روش¬های دیگر استفاده از مواد شیمیایی است که به آن¬ها روش¬های ثالثیه ازدیاد برداشت نفت گفته می¬شود. از آن¬جا که روش¬های شیمیایی افزایش قابل ملاحظه¬ای را در برداشت نفت نشان داده¬اند، استفاده از مواد فعال سطحی (سورفکتانت¬ها) به عنوان یک روش شیمیایی در سال¬های اخیر به طور گسترده¬ای مورد استفاده قرار گرفته است. تزریق سورفکتانت به درون مخازن نفتی، کشش بین¬سطحی میان فازهای آب¬نمک، نفت و سنگ مخزن را تغییر می¬دهد، به طوری که باعت ایجاد یک سامانه تعادل مایع-مایع می¬شود. در مطالعه حاضر مدل¬های ضریب فعالیت ترکیب موضعی مانند NRTL، NRTL-NRF، UNIQUAC و UNIFAC (روش مشارکت گروهی) برای محاسبات تعادل مایع-مایع سامانه¬ نفت-میکروامولسیون به کار گرفته شده¬است و از سامانه شامل نرمال دکان، آب¬نمک و سورفکتانت (سدیم دو دسیل سولفونات) برای مطالعه این¬گونه میکروامولسیون¬ها استفاده شده¬است. با استفاده از نرم افزار متلب، ترکیبی از الگوریتم¬های بهینه¬سازی ژنتیک و fminsearch برای بهینه¬سازی پارامترهای برهم¬کنش دوتایی به کار گرفته شده¬است. ریاضی و مشفقیان با استفاده از مدل NRTL مقدار متوسط انحراف استاندارد (rmsd) برابر با 0677/1 را با بهینه کردن سه پارامتر برای سامانه مورد مطالعه بدست آوردند. دادفر و بی¬ریا با استفاده از روش مشارکت گروهی NRTL و با بهینه کردن 35 پارامتر برهم¬کنش دوتایی مقدار rmsd برابر با 0013/0 را محاسبه کردند. مدل NRTL استفاده شده در این پژوهش، تنها با بهینه کردن 7 پارامتر rmsd با مقدار 0016/0 حاصل شد.
کلمات کلیدی تعادل مایع-مایع، نفت، NRTL، NRTL-NRF، UNIQUAC، UNIFAC، سورفکتانت

1 بهمن 1397 / تعداد نمایش : 2807