متن کامل خبر


 
کارگاه نمایش و پردازش داده‌های جوی با استفاده از نرم افزار GrADS برگزار شد

خلاصه خبر: کارگاه آموزشی «نمایش و پردازش داده‌های جوی با استفاده از نرم افزار GrADS » توسط انجمن علمی دانشجویی آب و هواشناسی دانشگاه با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی دوم خردادماه در پژوهشکده فناوری اطلاعات برگزار شد.

این کارگاه با هدف آشنایی تئوری و عملی با نرم افزار GrADS ، کاربردهای نرم افزار و انواع داده‌های مورد استفاده و نحوه اجرای آن جهت استفاده از این نرم افزار کاربردی در مقاله و پایان نامه، فعالیت‌های علمی- پژوهشی در عناوین و سرفصل‌هایی همچون کاربردهای GrADS در مطالعات علوم جو، انواع داده‌های شبکه بندی شده جوی، ساختار آن‌ها و نحوه دریافت آنها از پایگاه‌های معتبر داده، نصب نرم افزار و اجرای دستورات اولیه در محیط نرم افزار، فراخوانی انواع داده‌ها و تولید نقشه‌های مربوط به هریک از پارامترها، تولید انواع نمودار و نقشه، اجرای برخی توابع مهم در محیط نرم افزار (متوسط گیری و شاخص سازی)، اسکریپت نویسی، تولید نقشه‌های ترکیبی (ناهنجاری‌ها، تاوایی، میدان واگرایی، بزرگی باد) ارائه شد.
در ابتدای این کارگاه حسن حاجی محمدی دانشجوی _ دکتری آب و هواشناسی دانشگاه تربیت مدرس ضمن توضیح درباره نام این نرم افزار و پایه گذار آن اظهار کرد: بهتر است در ابتدای کار با گردس با انواع داده‌ها، انواع کدهای مورد استفاده و قابلیت‌های نرم افزار آشنا شویم تا بتوانیم با توجه به هدفمان در پروژه‌های تحقیقاتی از آنها استفاده کنیم علوم اتمسفری، هواشناسی، اقلیم شناسی و منابع طبیعی همگی از این سیستم‌های نمایش و پردازش داده‌های شبکه بندی شده استفاده می‌کنند. این داده‌های با انواع کیفیت‌های مختلف در اینترنت قابل دانلود است.
وی نرم افزار گردس را یک نرم افزار چند وجهی دانست که می‌توان برخی کدها را به چند حالت در آن اجرا کرد و در ادامه نحوه باز کردن داده‌ها و تنظیم نمودن طول و عرض جغرافیایی، تراز ارتفاعی، زمان و تنظیمات گرافیکی نقشه مانند رنگ خطوط، ضخامت خطوط، فونت، فاصله بین خطوط منحنی میزان و تنظیم کردن مقیاس و مختصات نقشه‌ها را آموزش داده شد.
حاجی محمدی در بخش دوم کارگاه ضمن آموزش ترسیم نقشه‌های ترکیبی، قابلیت‌های این نوع نقشه‌ها و ترکیب انواع پارامترها، اظهار کرد: برای ترسیم نقشه‌های ترکیبی باید با توجه به هدف کار و ارتباط بین پارامترها آنها را با یکدیگر ترکیب کنیم تا با استفاده از آنها بتوانیم نحوه تشکیل و تکوین سامانه‌ها را دریابیم. برای مثال ترکیب داده‌ای فشار تراز دریا با داده‌های امگا می‌تواند به ما نشان دهد زمانیکه یک سیستم جوی وارد منطقه مورد مطالعه می‌شود، در حوزه پرفشار و کم فشارها جریانات هوابه چه صورتی خواهد بود. با ترکیب داده‌های باد مداری و نصف انهاری می‌توان نقشه‌های تاوایی، بزرگی سرعت باد، جهت جریان هوا، رودباد و نقشه‌های همگرایی و واگرایی را ترسیم کرد.
وی ضمن آموزش نحوه ترسیم نمودار مقطع قائم جو گفت: به واسطه این روش می‌توانیم بفهمیم در سطوح مختلف جوی به صورت قائم چه شرایطی برای پارامتر مورد نظر وجود دارد. با استفاده از نمودارها می‌توان تغییرات زمانی و مکانی پارامترهای مختلف جوی را بررسی کرد.
حاجی محمدی ضمن آموزش نحوه ترسیم نمودارهای هاف مولر که از جمله نمودارهای خطی در هواشناسی هستند، افزود: با ترسیم نمودار هاف مولر می‌توان رفتار یک پارامتر را در طی زمان مورد بررسی قرار داد. می‌توان این نمودارها را به صورت مقایسه‌ای یا چند نمودار بر روی هم ترسیم کرد. ما می‌توانیم با جابه جایی دستورات طول، عرض، تراز و زمان انواع نمودارها را تولید کنیم. به عنوان مثال با استفاده از آن می‌توانیم زمان تشکیل، تقویت و فروپاشی یک سیستم جوی را پایش کنیم.
وی همچنین درباره نحوه تهیه نمودار SQT بیان کرد: این گونه نمودارها به منظور بررسی پایداری و ناپایداری شرایط جوی به کار می‌رود. برای مثال اگر بارشی در منطقه رخ داده باشد با استفاده از این نمودار می‌توان فهمید بارش چه رفتاری را نشان داده و ناپایداری در کدام تراز جوی رخ داده است.
حاجی محمدی در بخش سوم کارگاه درباره نحوه اسکریپت نویسی (کد نویسی)، ذخیره و اجرای آن گفت: نوشتن دستورات گردس در داخل فایل نوت پد بسیار راحت تر از داخل خود نرم افزار خواهد بود. تمامی دستورات را می‌توان داخل اسکریپت نوشت و در صورت اشتباه بودن یکی از دستورات می‌توان آن را به راحتی برطرف و با یک دستور ساده با دادن مسیر اسکریپت ذخیره شده می‌توان آن را اجرا و ذخیره کرد. ولی اگر داخل خود نرم افزار فرمان اشتباه نوشته شود کل دستورات دچار مشکل شده، باید نقشه را پاک کنیم و از ابتدا کار را شروع کرد.

وی افزود: در داخل نوت پد ابتدا باید نام کد نوشته شود سپس هر دستور بخش بندی شود و هر بخش با علائمی از بخش دیگر جدا شود. برای مثال یک بخش برای باز کردن داده، یک بخش برای تنظیمات گرافیکی و یک بخش برای اجرای نقشه و ذخیره آن باشد.
حاجی محمدی ضمن آموزش نحوه محاسبه تابع میانگین گیری پارامترها و نقشه واگرایی و همگرایی باد که مربوط به مکش و پاشش جریانات هوا است، مطرح کرد: نقشه واگرایی و همگرایی می‌تواند به عنوان یک شاخص برای بررسی تشکیل، تقویت و فروپاشی سامانه‌های جوی به کار رود.


4 خرداد 1398 / تعداد نمایش : 1721