متن کامل خبر


 
تجاری‌سازی سلول‌های خورشیدی ارزان‌قیمت با کمک نانوذرات

خلاصه خبر: پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس با استفاده از نانوذرات، سلول‌های خورشیدی ارزان‌قیمتی را تولید کردند که می‌تواند گام موثری برای تجاری‌سازی آن‌ شود و به گفته آنها این نسل از سلول‌های خورشیدی از بازدهی بالاتر و قیمت پایین‌تری نسبت به سلول‌های خورشیدی سیلیکونی برخوردار هستند.

پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس با استفاده از نانوذرات، سلول‌های خورشیدی ارزان‌قیمتی را تولید کردند که می‌تواند گام موثری برای تجاری‌سازی آن‌ شود و به گفته آنها این نسل از سلول‌های خورشیدی از بازدهی بالاتر و قیمت پایین‌تری نسبت به سلول‌های خورشیدی سیلیکونی برخوردار هستند.
لزوم دسترسی به انرژی پاک و ارزان، تولید الکتریسیته از انرژی خورشیدی توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است. در ۵ سال اخیر نسل جدیدی از سلول‌های خورشیدی ارزان‌قیمت و پربازده شروع به رشد کرده‌اند.
با توجه به قیمت پایین تمام ‌شده‌ این نسل از سلول‌های خورشیدی و همچنین آینده‌ درخشان آن، دانشمندان بزرگی در دنیا بر روی این ساختار شگفت‌انگیز متمرکز شده‌اند؛ ضمن آنکه محققان دانشگاه تربیت مدرس درصدد ارائه راهکارهایی برای تولید ملی سلول‌های خورشیدی ارزان قیمت هستند.
در این طرح تلاش شده است تا با به‌کارگیری یک نانوماده‌ ارزان‌قیمت در ساختار سلول‌های خورشیدی پروسکایت، این سلول‌ها به سمت تولید صنعتی و تجاری‌سازی سوق داده شوند.
در این پژوهش از روش «کند و پاش» یونی واکنشی چرخشی به‌ منظور لایه‌نشانی اکسید مس بر روی لایه پروسکایت استفاده شده است، این روش لایه‌نشانی موجب شده تا یک لایه‌ نانوساختار بر روی سطح زیرلایه ایجاد شود. دانه‌بندی نانویی این لایه باعث می‌شود تا گاف انرژی پهن‌تر شده و همچنین قابلیت استخراج بار و پتانسیل بالاتری را ایجاد کند. لایه‌ نشانده‌شده بر روی سطح پروسکایت یک لایه‌ یکنواخت، متراکم و بدون عیب بوده و تأثیر مخربی بر روی ساختار زیرلایه‌ پروسکایت نداشته است. بازده تبدیل انرژی پس از لایه‌نشانی به میزان بیش از 8.93 درصد رسیده است.
گفتنی است این طرح بخشی از طرح ملی تولید سلول‌های خورشیدی ارزان‌قیمت موسوم به سلول‌های خورشیدی پروسکایت پایدار بوده است.
نتایج این تحقیقات که حاصل تلاش‌های دکتر وحید احمدی و دکتر حمیدرضا شاهوردی از اعضای هیأت علمی دانشگاه، دکتر بهرام عبدالهی‌نژند عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی تربیت مدرس و صبا غریب زاده دانشجوی مقطع دکترای دانشگاه است، در مجله ChemsusChem با ضریب تأثیر 7.226 منتشر شده است.


27 تیر 1396 / تعداد نمایش : 2298