•  مهندسی صنایع
    مدیر گروه
    دکتر سیدحسام الدین ذگردی

آمار و اطلاعات

گروه مهندسی صنایع در حال حاضر دارای دو رشته تحصیلی مهندسی صنایع (Industrial Engineering) و مهندسی سیستم‌های سلامت (Health Systems Engineering) است.

رشته مهندسی صنایع
رشته مهندسی صنایع

مهندسی صنایع شاخه‌اي از علم است كه طراحي، بهبود، و کاربست سيستم‌هاي يكپارچه متشكل از انسان، مواد، تجهيزات، انرژي، و اطلاعات را در برمي‌گيرد. اين رشته از تركيب دانش و مهارت‌هاي تخصصي در علوم رياضي، فيزيك، اقتصاد، مدیریت، و علوم اجتماعي با اصول و روش‌هاي تحليل و طراحي مهندسي پديد آمده و هدف از آن، تشخيص، پيش‌بيني، و ارزيابي نتايجي است كه بايد از چنين سيستم‌هايي حاصل شود.
  ♦ دوره‌های کارشناسی ارشد:  - مهندسی صنایع     - مهندسی سیستم های سلامت
  ♦ دوره‌های دکتری: - مهندسی صنایع

رشته مهندسی سیستم‏های سلامت
رشته مهندسی سیستم‌‏های سلامت

دانشگاه تربیت مدرس، به عنوان دانشگاه پیشتاز ایرانی که رتبه نخست میان دانشگاه‏‌های فنی و مهندسی ایران و رتبه پنجاهم میان دانشگاه‏‌های فنی و مهندسی جهان را در رتبه‌بندی دانشگاه‌‏های فنی و مهندسی توسط US News در سال 2016 کسب کرده است، اولین دانشگاه ایرانی است که رشته مهندسی سیستم‌های سلامت در مقطع کارشناسی‌ارشد را به عنوان یکی از زیرشاخه‏‌های مهندسی صنایع از سال 1392 در ایران دایر کرده است. این تخصص در دنیا نیز از جدیدترین زیرشاخه‌‏های مهندسی صنایع است که توسط دانشگاه‌های مطرح دنیا از سال 2009 به بعد ایجاد شده است.
اهمیت این تخصص در جامعه آکادمیک مهندسی صنایع تا حدی است که از سال 2011 به بعد، انجمن تحقیق در عملیات و علوم مدیریت (INFORMS) علاوه بر ارائه مقالات این حوزه در کنفرانس اصلی سالیانه خود، یک کنفرانس تخصصی این رشته را نیز یک سال در میان برگزار می‌کند.
دانشگاه تربیت مدرس اولین و تنها دانشگاه ایرانی است که به تازگی به عضویت اتحادیه مهندسی سیستم‌های سلامت (Health Systems Engineering Alliance) درآمد تا رابطه آکادمیک خود را با 43 دانشگاه برتر فعال در این زمینه که عضو این اتحادیه هستند تقویت کند.
هدف این تخصص، ایجاد زمینه‌های کاربرد اصول و روش‌های مهندسی صنایع با هدف بهبود کیفیت، افزایش عدالت در دسترسی به خدمات، افزایش رضایت بیماران و کاهش هزینه در همه بخش‌های صنعت سلامت اعم از بخش بهداشت، بخش درمان (بیمارستان‌ها و دیگر مراکز درمانی)، صنایع داروسازی و تجهیزات پزشکی، بیمه‌ها و نیز سطح سیاستگذاری کلان سلامت است.
به عنوان مثال در بخش درمان، به بهبود مشکلاتی مانند انتظار بیماران در درمانگاه‌ها، وقت‌دهی پزشکان، مدت انتظار پزشکان برای آماده‌سازی اتاق عمل، و زمان‌بندی پرستاران می‌پردازد. در این راستا، برنامه درسی این رشته طوری تنظیم شده است که دانشجویان این رشته دروس تخصصی مهندسی صنایع نظیر تحقیق در عملیات، شبیه‌سازی، داده کاوی، فناوری اطلاعات، مدیریت کیفیت، استانداردها و اعتبارسنجی، و مدیریت راهبردی را با تمرکز خاص بر روی بخش سلامت بگذرانند. تعدادی دروس جبرانی برای آشنایی هرچه بیشتر دانشجویان با بخش سلامت نیز در نظر گرفته شده است که توسط استادان همکار که در سمت‌های مدیریتی کلیدی بخش سلامت کشور فعالیت دارند تدریس می‌شود.
همچنین، دانشجویان دو دوره کارورزی در صنعت سلامت را می‏‌گذرانند که با ارتباط نزدیکی که دانشگاه تربیت مدرس به واسطه سال‌ها همکاری‏‌های تحقیقاتی نزدیک با بیمارستان‌های شاخص و صاحب نام کشور همانند بیمارستان شهید هاشمی‌‏نژاد تهران، مرکز قلب تهران، و بیمارستان‌های محب دارد، این دانشجویان قادرند با مسائل پیش روی صنعت از نزدیک آشنا شوند و پایان‌نامه‌های خود را نیز از دل مشکلات واقعی صنعت تعریف کنند. این روش پژوهشی باعث می‌شود علاوه بر افزایش کیفیت و تاثیر عملی پژوهش، فرصت‌های کاری مناسبی نیز برای دانشجویان پس از دانش‌آموختگی در بخش سلامت ایجاد شود.