•  مهندسی سیستم‌های اقتصادی‌واجتماعی
    مدیر گروه
    دکتر احسان نیک بخش

آمار و اطلاعات

گروه مهندسی سیستم‌های اقتصادی – اجتماعی به تعلیم و تحقیق در زمینه برنامه‌ریزی و طرح سیستم‌های مختلف موردنیاز جامعه می‌پردازد و از سال 1371 شروع به فعالیت نموده است. این سیستم‌ها عموماً در ابعاد مختلف منطقه، یا کشور مطرح می‌شوند. سیستم‌های حمل‌ونقل، آب‌رسانی و فاضلاب، ارتباطات، انتقال و توزیع کالاها، تأمین و توزیع انرژی، خدمات آموزشی یا بهداشتی از این‌گونه‌اند. در کلیه این سیستم‌ها هر یک از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژی یک سیستم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مهندسی سیستم‌های اقتصادی - اجتماعی به مطالعه مدل‌سازی و تجربه تحلیل علمی این‌گونه سیستم‌ها می‌پردازد و با در نظر گرفتن ابعاد مختلف آن‌ها و همچنین با توجه به نیازها، اولویت و امکانات جامعه بهترین سیستم را طرح می‌نماید. پیچیده ترین سیستم‌ها، سیستم‌هایی هستند که با انسان یا گروهی از انسان‌ها مرتبط باشند. بدین جهت سیستم‌های اقتصادی و اجتماعی که با انسان سروکار دارند، از نظر تحلیل، پیش بینی رفتار و کنترل جزو پیچیده‌ترین سیستم‌ها دسته‌بندی می‌شوند. این گروه در 3 گرایش سیستم‌های اقتصادی، حمل‌ونقل و تحقیق در عملیات در مقطع کارشناسی‌ارشد دانشجو می‌پذیرد.
مشخصات کلی گرایش مهندسی سیستم های اقتصادی و اجتماعی به شرح زیر است:

هدف رشته
رشته مهندسی صنایع، سیستم‌های اقتصادی اجتماعی به تعلیم و تحقیق در زمینه برنامه‌ریزی و طرح سیستم‌های مختلف مورد نیاز جامعه می‌پردازد. این سیستم ها عموماً در ابعاد مختلف منطقه، یا کشور مطرح می‌شوند. مهندسی صنایع، سیستم‌های اقتصادی اجتماعی به مطالعه مدل‌سازی و تجربه تحلیل علمی اینگونه سیستم‌ها می‌پردازد و با در نظر گرفتن ابعاد مختلف آن‌ها و همچنین با توجه به نیازها الویت و امکانات جامعه بهترین سیستم را طرح می‌نماید.
هدف رشته تربیت افرادی است که بتوانند با ابزار و مدل‌های مختلف، سیستم‌های پیچیده را شناسایی، تحلیل، پیش‌بینی و اصلاح کنند. دانشجویان این رشته با ابزارهای مختلف برای تحلیل سیستم‌ها آشنا می‌شوند.

طول دوره و شکل رشته
طول دوره بر اساس آئین‌نامه حداکثر 5/2 سال می‌باشد. برنامه درسی 4 نیمسال تحصیلی تنظیم و برنامه‌ریزی می‏شود و طول هر ترم 16 هفته آموزش کامل بوده و مدت تدریس هر واحد نظری 16 ساعت عملی 24 ساعت است.

نقش و توانایی
فارغ التحصیلان این دوره قادر به انجام فعالیت‌های زیر خواهند بود:

  • انجام امور برنامه‌ریزی در دوائر مختلف برنامه‌ریزی سازمان برنامه و بودجه استان‌ها
  • انجام امور برنامه‌ریزی در وزارتخانه وادرات کل استان‌ها ( با توجه به گرایش انتخابی)
  • تدریس در موسسات آموزش عالی برای تربیت متخصصان برنامه‌ریزی در سطوح کاردانی و کارشناسی (با توجه به ضوابط استخدامی اعضای هیأت‌علمی دانشگاه‌ها و گذراندن دروس مربوط به تعلیم و تربیت)
  • انجام امور برنامه‌ریزی در سازمان‌های تولیدی بزرگ و مشاوره
  • به طور کلی فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند به عنوان مهندسی صنایع در واحدهای تولیدی و خدماتی و یا به عنوان تحلیل گر سیستم در واحدهای مالی و بانکی و بیمه و وزارتخانه‌ها و .... فعالیت نمایند.

 

ضرورت واهمیت
با توجه به موارد زیر، ضرورت و اهمیت تشکیل این دوره به منظور تربیت کارشناسان ارشد متخصص در " مهندسی صنایع، سیستم‌های اقتصادی اجتماعی" روشن می شود:

  • سیستم‌های بزرگ عموماً به دلیل پیچیده بودن و داشتن ابعاد مختلف و تأثیر عوامل متعدد در عملکرد آن‌ها، باید با استفاده از روش‌های علمی دقیق برنامه‌ریزی شوند تا از کارایی لازم برخوردار و در رفع نیازهای جامعه توانا باشند.
  • تهیه و اجرای نظام جامع برنامه‌ریزی، بدون وجود متخصص در این زمینه علمی نیست.
  • برنامه‌ریزی در هر بخش ابعاد مختلفی دارد و نمی توان برنامه‌ریزی در یک بخش را مستقل از بخش‌های دیگر انجام داد. برنامه ریزی سیستم‌های اقتصادی-اجتماعی با توجه به تعریف آن می‌تواند قسمتی از این مسئله را حل کند.

 

برنامه آموزشی
برنامه درسی دوره کارشناسی‌ارشد مهندسی صنایع، سیستم‌های اقتصادی اجتماعی در سه گرایش ذیل تنظیم شده است:

  • برنامه‌ریزی سیستم‏‌های اقتصادی
  • برنامه‌ریزی حمل و نقل
  • تحقیق در عملیات